skrzydełka z boczniaka

OGÓRKOWA EKSTRAWAGANCJA

Jest takie powiedzenie, że mieszanina rzeczy jadalnych musi być jadalna. Analogicznie można założyć, że mieszanina rzeczy bardzo dobrych musi być dobra, ale w przypadku pizzy z małosolnymi i ziemniaczkami z Cafe Bar Havana (budynek Domu Handlowego „Merkury”, na Słowackiego) zdania wśród warszawskich smakoszy są podzielone. Warto więc wyrobić sobie własne zdanie i wybrać się na Żoliborz na „Młode Ziemniaczki” (30 PLN). 

Ciasto jest świeże i miękkie, tam gdzie trzeba oraz chrupiące po brzegach, a na nim młode ziemniaczki, papryczki jalapeno oraz cała masa cieniutkich plastrów chrupiącego, lekko podfermentowanego ogórka. Całość jest hojnie posypana koperkiem. Ogólnie je się tę pizzę przyjemnie, jalapeno dodaje wyrazistości a koperek letniego aromatu. W mojej porcji zginął smak pesto limonkowego, wędzonych: soli maldon i masełka, ale generalnie wolę zdecydowane smaki, więc może te nuty słono-kwaskowe po prostu mi umknęły. Za to ogórkowa lemoniada ucieszy każdego amatora orzeźwiającego i wyrazistego smaku (11 PLN). 

Menu Cafe Bar Havana oferuje interesujące dania dla osób mniej entuzjastycznie nastawionych do ogórków. Smacznie chrupią kawałki boczniaka w panierce ukryte pod nazwą „skrzydełka z bocznika” (17 PLN). Bardzo ciekawe doznania gwarantuje feta marynowana w tymianku i chili, która po zapieczeniu w oliwie z pomidorkami staje się smakowitym smarowidłem; w żoliborskiej Havanie podawana jest z kawałkami chlebka naan (14 PLN). Dla ochłody warto sięgnąć po podawaną na zimno kawę shakerato z syropem sour sweet, kawałkami pomarańczy i listkami mięty (13 PLN). 

Agnieszka Kuś 

11 lipca 2020 roku
pizza "Młode ziemniaczki"
shakerato
Fot. Agnieszka Kuś
Copyright ©2020 Warszawa Express, All Rights Reserved.
Przygotowanie strony: Sławomir Chodorski
Sed pede ullamcorper amet ullamcorper primis, nam pretium suspendisse neque, a phasellus sit pulvinar vel integer.
Liczba odwiedzin: 387765