TYDZIEŃ VEGE

Weganizm: kulinarna moda, wybór światopoglądowy lub religijny oraz naukowo uzasadniony pogląd o sposobie odżywiania. To już nie tyle pytanie, a stwierdzenie faktu, bo wielu z nas – warszawiaków – to weganie i wegetarianie o różnych stylach życia. W obecnych czasach domowej izolacji i obniżenia aktywności fizycznej – dieta ograniczająca mięso jest zalecana przez autorytety medyczne, w tym przez Ministerstwo Zdrowia. Zasada jest prosta: im więcej komputera, tym więcej owoców i warzyw. 

Już w czasach przed pandemią nasze miasto stało się centrum wegańskiej i wegetariańskiej gastronomii – w skali globalnej. Według analiz amerykańskiego portalu, o znaczącej nazwie: „Happy Cow”, czyli Szczęśliwa Krowa, na koniec 2019 r. nasza stolica zdobyła 6 miejsce wśród najbardziej przyjaznych wegetarianom miast na świecie. Według danych z tego portalu, w warszawskiej gastronomii powinniśmy obecnie mieć do dyspozycji 237 opcji wegańskich. Według Trip Advisor powinno być ich więcej: 681 miejsca oferują opcję wegetariańską (ang. vegetarian friendly) oraz 323 – z opcją wegańską (ang. vegan option). To wyszukiwanie zostało zrobione bez wskazania konkretnego typu lokalu gastronomicznego. Czy tak jest naprawdę? Dopiero się okaże ile restauracji i barów przetrwało przymusowe zamknięcie, ile odrobi straty i utrzyma się na rynku. Od dziś można zjeść w lokalu, a nie tylko zamawiać na wynos, ale to poluzowanie reżimu izolacji społecznej nie jest rozwiązaniem dla wszystkich – pisaliśmy już o tym w Warszawa Express. 

Jeżeli przed pandemią ktoś chciał wyrobić sobie zdanie na temat warszawskiej sceny gastro, to nie tylko analizował jadłospisy pod kątem opcji wegańskich lub wegetariańskich. Trzeba było jadać w lokalach, gdzie menu dobierano na zasadzie: kompletnie bez mięsa lub wręcz wyłącznie wegańskich. Pewne dania stały się kultowe jak wegański kotlet schabowy z Lokal Vegan Bistro (ul. Krucza), czy wegańskie rodzaje donutów (pączków z dziurka) z MOD (ul. Olenadrów 3, na zdjęciu). Listę można by mnożyć i dodawać kolejne dania. Wiernych fanów mają: wegańska pizza z Leonardo Verde (ul. Poznańska 13, na zdjęciu) i wegeburgery z Krowarzyw (dostępne w wielu lokalizacjach). Zagadnienie, gdzie w Warszawie iść na hummus (pasa z ciecierzycy lub innych strączkowych) lub wegański ramen (jednogarnkowe danie japońskie na bazie rosołu i klusek z dodatkami) wymaga wręcz odrębnego wpisu. 

Zderzenie z tym wielosmakowym i kolorowym światem kulinariów wegetariańskich i wegańskich może być oszałamiające dla przeciętnego zjadacza mięsa. To świat gastronomii, gdzie dużo się dzieje! Dla osób ciekawych i szukających inspiracji szykuje się nie lada gratka. Dziś startuje 14 edycja Ogólnopolskiego Tygodnia Wege – w wersji on-line z przyczyn oczywistych. Weganom, wegetarianom i ograniczającym spożywanie mięsa fleksitarianom nie trzeba tej imprezy przedstawiać, ale zaplanowane prelekcje mogą zainteresować każdego, kto chciałby poznać środowisko lub tylko urozmaicić dietę.

W programie imprezy: dziś (18.05, godz. 18:00): „Zdrowie z roślin” - pokaz gotowania w wykonaniu Atelier Smaku; we wtorek (19.05, godz. 18:00) Adam Kuncicki (weganin i kulturysta naturalny, dietetyk, trener, model, bloger i radny, który walczy o prawa zwierząt) prezentuje weganizm w sportach sylwetkowych; w środę (20.05, godz. 18:00) dr Tomasz Jeżewski (lekarz, specjalista w zakresie chorób wewnętrznych oraz kardiologii) opowie o intensywnej terapii kardiologicznej na Twoim talerzu; w czwartek (21.05, godz. 18:00): propozycja dla rodzin z dziećmi – wykłady zatytułowane „Wegańska rodzina”; na piątek (22.05, godz. 18:00) planowany jest wykład dr. hab. Andrzeja Węgla (Uniwersytet Przyrodniczego w Poznaniu) na temat: „Olej palmowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?”. 

W weekend będzie się dziać jeszcze więcej: sobota (23.05, godz. 18:00) to spotkanie: „Ziemia - mięsna planeta?” prowadzone przez Monikę Kuźniewską; w niedzielę (24.05, o godz. 18:00): MeetVeg część 1: „Wegańska podróż dookoła świata - kuchnia wegańska w różnych krajach” w formie rozmowy z Karoliną Sobańską, Anną Sudol i Karoliną Gawrońską, spotkanie poprowadzi Łucja z V mag oraz (godz. 19:00) MeetVeg część 2 : „Weganizm jako styl życia” – rozmowa z Ireną (Healthy Omnomnom), Szymonem Urbanem (Muły i Brokuły) oraz Orestesem Kowalskim (Everyday Hero). Spotkanie to poprowadzi Mikołaj Jastrzębski z Vivy! Więcej informacji na stronie wydarzenia. 

Agnieszka Kuś

18 maja 2020 roku
Fot. Agnieszka Kuś
Copyright ©2020 Warszawa Express, All Rights Reserved.
Przygotowanie strony: Sławomir Chodorski
Sed pede ullamcorper amet ullamcorper primis, nam pretium suspendisse neque, a phasellus sit pulvinar vel integer.
Liczba odwiedzin: 387790