O ARKASACH JANA III SOBIESKIEGO 

Jan III Sobieski był wielkim smakoszem, czyli najprościej mówiąc łakomczuchem i uwielbiał słodycze.
Jednym z ulubionych słodkich przysmaków króla były arkasy.
 

BIGOS HULTAJSKIM ZWANY

Bigos, to potrawa z kapusty gotowanej z mięsem lub z kiełbasą. Taka definicja, jako najprostsza, mogłaby zadowolić współczesnego smakosza, ale nie XVII-wiecznego Sarmatę. Czym więc jest prawdziwy bigos, czym jest bigos hultajski?
 

OKUPACYJNY CHLEB BABCI FRANI

W czasie okupacji najważniejsze było przeżycie i nie chodziło tylko o to, aby nie zginąć od kuli, ale też by nie umrzeć z głodu. Spróbujmy odtworzyć w praktyce chleb czasów wojny.
 

ZIOŁOWA APTEKA "PRAWARSZAWIAKÓW"

Zioła mijamy wszędzie: na placach, skwerach, przy szosie. Nie doceanimy tego, co często ratowało zdrowie, a nawet życie praprzodków.
 

WEGE FESTIWAL POD NASZYM PATRONATEM

[10.09.2020] W najbliższy weekend zapraszamy do Wilanowa na Wege Festiwal pod naszym patronatem. Na imprezie każdy powinien znaleźć swoje smaki. polecamy. 

OKUPACYJNA ZUPA Z POKRZYW

[25.08.2020] Czy byliście kiedyś ciekawi, jak smakowały okupacyjne potrawy? Ja tak, postanowiłam więc ugotować popularną wówczas zupę z … pokrzyw.

OSTATNI TYDZIEŃ FESTIWALU KULINARNEGO

[7.09.2020] W Warszawie trwa festiwal kulinarny „Fine Dining Week”. Wydarzenie rozpoczęło potrwa jeszcze przez tydzień i zakończy się 13 września.

ROBIMY PYSZNOŚCI...

[15.08.2020] Jak zrobić coś pysznego z niczego możesz przekonać się w Caterinie. Każdy mógł sprawdzić swoje siły...

WYKWINTNY OBIAD Z CZASÓW OKUPACJI

[9.08.2020] Niedobory zaopatrzenia wojennej Warszawy a kulinarna kreatywność warszawiaków...

PIZZA Z KURKAMI Z WIDOKIEM NA PALMĘ

[11.08.2020] Późny popołudniowy lunch w "Domu Parii". Pizza z kurkami... czemu nie?

PASAŻ WIECHA DLA GŁODNYCH

[7.08.2020] „Warszawski Festiwal Wina” i „Warszawska Strefa Jedzenia” w ten weekend w samym centrum.

JAK UPIEC PAWIA

[6.08.2020] Zainteresowanym kulinarnie czytelnikom przypominamy, że w warszawskich Łazienkach panuje zakaz polowań,nie tylko na pawie.

ZUPA WIŚNIOWA DLA DOROSŁYCH

[2.08.2020] Wiśniowa, flaki oraz kurczę z mizerią – warszawski „obiad zwykły” z 1860 r. inspiracją na letnie party w ogrodzie?

KEBAB PO WARSZAWSKU

[26.07.2020] Jaki powinien być smak prawdziwego polskiego kebabu?

SYRENKA NA PÓŁMISKU

[23.07.2020] Czy herb miasta mógł mieć coś wspólnego z ulubionymi rybnymi daniami dawnych warszawiaków? Pewnie mógły...

OKROSZKA – ROSYJSKI CHŁODNIK W „NO PROBLEM”

[22.07.2020] Idealny lunch na upalny dzień, lub lekka kolacja w gorący i duszny wieczór w „No problem”

AROMATYCZNA „MICHA” NA NIEDZIELĘ

[19.07.2020] Dziś tradycyjna zupa warszawska... Czemu nie, czyli jak zrobić wołową zupę pho' w warunkach domowych? 

WARSZAWSKI DESER VS„"ENIGMA"

[15.07.2020] Tajne dzieje II wojny światowej prowadzą do ekskluzywnych warszawskich kawiarni. Jakie byłyby dzieje wojny, gdyby nie ciasteczka...

PEWNE SMAKI SĄ WIECZNE

[12.07.2020] Jajka na półmiękko, które zachwyciły koronowane głowy i elity PRL. Jajeczne potrawy zachwycały od zawsze polskich biesiadników.

OGÓRKOWA EKSTRAWAGANCJA

[11.07.2020] Pizza z małosolnymi i z młodymi ziemniaczkami z widokiem na pl. Wilsona... Czy da się do zjeść... Próbujemy.

MIRABELKA Z MURANOWA

[10.07.2020] Nowa wystawa czasowa w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin „Tu Muranów”, to spacer w czasie i przestrzeni, podczas którego nie brakuje zaskakujących wątków kulinarnych.

SMAK PHO'

[10.07.2020] Od początku lipca na aromatyczną zupę pho' można iść nie tylko do wietnamskiego barku i restauracji. Teraz na pho' można już iść do kina.

WYKWINTNE MENU LUNCHOWE W WILANOWIE

[7.07.2020]  Milanovo w Wilanowie w porze lunchu to raj dla smakosza z ograniczonym budżetem.

SZUM MORZA PRZY PUŁAWSKIEJ

[6.07.2020]  W pierwszy weekend wakacji aż się chce wyjechać nad morze. Co zrobić jak się nie da? Pójść na kolację do Boston Port.

„WŁOSKA SAŁATA” NA LETNI OBIAD

[5.07.2020] Jak smakowały sałatki z czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego? W dawnej kuchni nie wzbudzał specjalnego entuzjazmu wśród kuchmistrzów oraz biesiadników.

WARSZAWSKI FORSZMAK I 
KUCHNIA FILNALDII 

[3.07.2020] Z Warszawy do Helsinek: kulinarna wyprawa w czasy zaboru rosyjskiego.

WEGAŃSKI OBIAD Z KRÓLEM STANISŁAWEM

[28.06.2020] Zapraszamy na zupę migdałową z królewskiej kuchni mistrza Tremo.

RYM DO RABARBAR

[26.06.2020] W sezonie rabarbarowym cukiernie kuszą nas słodkościami...

NOWALIJKI W ELEKTROWNI

[26.06.2020] Po świeże warzywa i owoce do elektrowni? Takie rzeczy tylko na Powiślu!

WARSZAWSKI OBIAD U RUBINSTEINÓW

[21.06.2020] O wiosennych tradycjach kulinarnych Warszawy, kłopotach z zaopatrzeniem i pieczonym kurczaku, który rozpływa się ustach.

EKO BAZAR NA TORZE WYŚCIGOWYM

[19.06.2020] Rusza Weekendowy Agrobazar Rodzinny. W każdy weekend tor  zmienia się w targ z ekologiczną żywnością. 

O PRZYJEMNOŚCI SPACERU WŚRÓD RÓŻ

[18.06.2020] Róże – to smak i zapach późnej wiosny. Poszukiwanie specjału doprowadzi nas na rogatki Warszawy.

VIVAT GOŚCIE! VIVAT RESTAURACJE!

[17.06.2020] Restaurant week – święto warszawskiej gastronomii. Rozpoczyna się wiosenna edycja kulinarnego "festiwalu".

STEK ZA DWA ZETA

[16.06.2020] Steak z argentyńskiej wołowiny z frytkami za niecałe 8 złotych! Takie cuda tylko w... Smacznego!

WEGE BAZAR NA ISKRZE

[15.06.2020] Odbyła się kolejna edycja Wege Bazaru. Na miłośników wegańskich dań czekały specjały kuchni koreańskiej, wietnamskiej czy perskiej.

KULINARNA PODRÓŻ PRZEZ ŚWIAT

[6.06.2020] Od soboty 6 czerwca na żoliborski skwer przy al. Wojska Polskiego wraca Targ Śniadaniowy. Czego się spodziewać?

TARG ŚNIADANIOWY I JAZZ

[5.06.2020] Od soboty 6 czerwca na żoliborski skwer przy al. Wojska Polskiego wraca Targ Śniadaniowy. Czego się spodziewać?

TARTOLETKA JAK Z PIOSENKI MŁYNARSKIEGO

[3.06.2020] Znana warszawska cukiernia Lukullus przygotowała gratkę dla miłośników ciastek i piosenek Wojciecha Młynarskiego.

WINO Z WODY - OBOZOWYM SPOSOBEM

[12.06.2020] Co zrobić jak w warunkach polowych zabraknie wina lub piwa? Polecamy sprawdzony, „domowy” sposób na wino z XVII wieku. 

IDZIEMY NA FRYTKI! KOREAŃSKIE...

[12.06.2020] Frytki jako ekscytujące przeżycie gastronomiczne? Spróbujcie K-fries! Będzie też smacznie i kolorowo.

TATARAK? SMACZNEGO!

[30.05.2020] Niektóre z dawnych smaków odeszły i produktów nie da się kupić. Jedną z takich roślin jadalnych był tatarak.

TOURNEDOS à LA ROSSINI

[29.05.2020] „Ze względu na sposób żywienia się nasze klasy wyższe są zupełnie wynarodowione. Potrawy, sposoby ich przyrządzania i nazwy są obce” - grzmiał Bolesław Prus

JARMARKI PONOWNIE W BLUE CITY

[28.05.2020] Gratka dla amatorów swojskich wędlin i sprawdzonych tradycyjnych receptur już w ten weekend na Jarmarku Produktów Regionalnych.

TRUSKAWKI À LA RITZ

[27.05.2020] Jak jadały warszawskie elity sto lat temu? Trufle, madera, pasztet sztrasburski, raki... Próba odtworzenia takiego jadłospisu z początku XX wieku może uderzyć po kieszeni...

WARSZAWSKIE OGÓRKI Z WYKOPALISK

[25.05.2020] Ogórki to jeden z najstarszychproduktów kulinarnych w Warszawie. Ich nasiona wykopano w grodzisku bródnowskim...

RAKI W MAJU, W NARODOWYM!

[22.05.2020] Powstała aplikacja do spotkania z wielką sztuką i robienia kolaży ze znanymi obrazami...

TYDZIEŃ VEGE

[18.05.2020]  stolica zdobyła 6 miejsce wśród miast najbardziej przyjaznych wegetarianom na świecie...

ŻADNYCH WAZONIKÓW... - CZY RESTAURACJE RUSZĄ?

[17.05.2020] Od jutra można otworzyć rstauracje, czy jednak restauratorzy się zdecydują zrobić to już teraz...

SOBOTNI OBIAD: SZPARAGI WASZAWSKIE

[16.05.2020] Maj. Szparagi są najlepsze w tym miesiącu. Agnieszka zaprasza na sobotni obiad...

NIEDZIELNE ŚNIADANIE Z IGNACYM RZECKIM

[10.05.2020] Stary subiekt prowadził bardzo uregulowany i skromny tryb życia. Jadł też bez gastronomicznych ekstrawagancji...

SMAK WARSZAWY BOS

[8.05.2020] Woń gotowanej kapusty, która w porze obiadowej królowała na ulicach i wśród ruin...

LEGATO JAK DWA SUCHARKI SKLEJONE DŹEMEM!

[2.05.2020] Maestro Lorenzo Passerini uczy włoskiego i muzyki w swojej własnej kuchni. Cykl 11 króciutkich clipów zorganizował Teatr Wielki...

Copyright ©2020 Warszawa Express, All Rights Reserved.
Przygotowanie strony: Sławomir Chodorski
Liczba odwiedzin: 118446